Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. ročník O Dubového krále

17. 9. 2023

Neděle 17. září se stala malou neoficiální oslavou stochovského šachu. Nejstarší nalezená zmínka o královské hře na Stochově se datuje k roku 1953, což by znamenalo, že na letošní rok připadá výročí 70 let.  Při této příležitosti se uskutečnil v našem oddíle 1. ročník turnaje O Dubového krále 2023. Turnaje hraného v rapidovém tempu na 15 minut se zúčastnilo celkem 19 hráčů. Kromě členů ŠO Stochov přijali pozvání hráči z SK DDM Slaný, ŠK Rakovník, Šachy Povrly, TJ Sokol Údlice a Šachový klub Teplice. Hlavními favority na zisk trofeje byl domácí Jurij Tichonov (ELO 1998) a Drahomír Krásný ELO z oddílu TJ Sokol Údlice.

Hned první kolo přineslo překvapení, když J. Tichonov na první šachovnici remizoval se slánským Romanem Radou (ELO 1606). Další dvě remízy přidal ve čtvrtém kole se Zdeňkem Morávkem (ELO 1674) a v pátém s Pavlem Padevětem (ELO 1835). Protože v ostatních kolech nenašel přemožitele, po sedmi kolech měl celkem 5,5 bodu. Jeho konkurent D. Krásný dokázal zvítězit pětkrát, když podlehl v 6. kole právě Tichonovovi a o dvě kola dříve prohrál s Padevětem. Ten měl od začátku turnaje skvělou formu a před posledním kolem měl ztrátu pouze půl bodu za již zmíněnou remízu s Tichonovem. V posledním kole podlehl Michalovi Burgermeisterovi (ELO 1724) a o pořadí rozhodovalo pomocné hodnocení. Protože měl Jurij Tichonov menší počet vítězství, vítězem se stal Pavel Padevět. Situace na dalších dvou místech se také rozhodovala podle počtu výher, Drahomír Krásný skončil 3. a Michal Burgermeister 4., oba shodně získali 5 bodů.

Turnaj dobře vyšel i několika dalším našim hráčům. Pěkný výkon předvedl Evžen Kotelenský, který sice podlehl D. Krásnému ve 3. kole a J. Tichonovovi po dlouhé bitvě v posledním, ale body za výhry s Robertem Tůmou, Z. Morávkem nebo Antonínem Červenkou ukazovaly na to, že je platným hráčem týmu. I přes nešťastnou prohru v 5. kole s Václavem Láskou obsadil nakonec se 4 body skvělé 7. místo. Stejně tak R. Tůma prokázal, že rapidové tempo mu svědčí, protože i on nasbíral 4 body. První dvě kola sice podlehl Kotelenskému a Láskovi, ale v dalších pěti už našel přemožitele jen v Jánu Bačovi a vybojoval konečnou 8. příčku. Hned za ním se srovnala trojice stochovských hráčů, kteří získali 3,5 bodu: Z. Morávek, T. Zelenka a Martin Pucholt.

V turnaji byla udělena jedna speciální cena útěchy, poslední hráč obdržel titul Bábovka roku 2023 a s ním i čerstvou domácí bábovku od paní Kateřiny Morávkové. Vítězem této ceny se stal Vladimír Hruška.

Kompletní výsledky turnaje jsou k dispozici zde.

Fotogalerie převážně z produkce Milana Maščáka je k dispozici zde.

Souběžně s turnajem proběhl ve stejný den ještě jeden pro naše juniory. Vzhledem k menšímu počtu odehráli turnaj dvoukolově každý s každým. V turnaji O Dubovou ratolest 2023 zvítězil suverénním způsobem Antonín Ševčík před Dominikem Zelenkou a Jonášem Zelenkou. Nepopulární čtvrté místo obsadil Jindřich Červenka.

Na závěr nezbývá než poděkovat všem hráčům za trpělivost, Milanovi Maščákovi za ochotu a Zdeňkovi Morávkovi za organizaci, technickou podporu a péči o blaho hráčů.