Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

Šachy na Stochově, vzpomínky pamětníka

 

Přeji dobrý den všem zájemcům o šachové dění ve Stochově. Pokusím se zapátrat v paměti a trochu si a i vám připomenout šachovou historii. Jak jistě mnozí z vás pamatují, šachy ve Stochově se hrají již přes padesát let, a to se střídavými úspěchy. Z té nejstarší gardy bych chtěl připomenout pár jmen lidí, kteří se velkou měrou zasloužili o rozvoj šachů ve městě, ale bohužel, již nejsou mezi námi. Jsou to na příklad pánové Pšenička, Kobrštein, Klas, Barabáš, Flajšman a mnoho dalších. V té době sehráli dokonce simultánku s mezinárodním velmistrem panem p. Hortem a nedopadli vůbec špatně. Poté v létech 1975-1985 nastoupila nová generace dnešních padesátníků, kteří se bohužel rozprchli do neznáma a dnes mnozí z nich jsou úspěšní podnikatelé. V té době jsme dokonce hrávali krajský přebor a jezdili po středočeském kraji v osmi lidech a dvěma auty. V té době měl klub kolem třiceti hráčů, takže žádný problém. Musím také připomenout pár jmen hráčů, kteří bojovali za čest našeho města. Byli to hráči: Jirsa, Kotelenský, Hořínek, Murmak, Novotný, Míškové, Padevět a Satranský, který momentálně vede SŠS na Strahově.

Přesto, že jsme mívali často problémy s hrací místností, museli jsme se stěhovat, například i do sokolovny, kde nebyly zrovna vhodné podmínky pro šachovou hru, tak nebyl problém s dětmi, chodilo jich víc než dvacet. Nechápu, proč dneska, když nám městský úřad pomáhá jak finančně tak s hrací místností, kterou nám závidí nejeden hostující klub, nemůžeme sehnat ani pět dětí dohromady.

No a nebýt toho, že Lánský šachový oddíl neměl hráče, aby mohl hrát „Regionální Soutěže“ a proto jejich hráči přešli do našeho klubu, tak jsme pravděpodobně skončili také, protože s dospělými hráči, to máme jako s dětmi.

 

Zdraví Tůma R.