Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. ročník O pohár města Hostivice 2023

2. 9. 2023

První zářijovou sobotu zavítalo na 15. ročník turnaje „O pohár města Hostivice“ celkem 70 hráčů. Turnaj je rok od roku obtížnější, o čemž svědčí síla hráčů v čele startovní listina: jeden velmistr, pět mezinárodních mistrů, dva FIDE mistři a jedna mezinárodní mistryně. Protože FIDE uznává poslední roky i tituly, uhrané na internetu ve FIDE aréně, sluší se ještě podotknout, že dva hráči z pole byli držiteli takového titulu: na 28. místě startoval Ladislav Kalvach, čerstvý držitel titulu AGM (Arena Grand Master) a na 30. náš hráč Pavel Padevět, u jehož jména na stránkách světové šachové federace můžeme najít titul AFM (Arena FIDE Master).

Z našich hráčů přijela na turnaj pětice ve složení Jurij Tichonov, Pavel Padevět, Zdeněk Morávek, Martin Pucholt a Robert Tůma. Ten byl i nejstarším účastníkem a hned v prvním kole měl možnost si zahrát s jednou z legend československého šachového prostředí, když nastoupil proti Josefu Přibylovi. I přes prohru dokázal v prvních pěti kolech pravidelně střídat výhru s porážkou a po šestém kole, kdy remizoval, měl na svém kontě 2,5 bodu. Bohužel poslední tři kola prohrál a obsadil konečnou 65. příčku.

Z. Morávkovi podlehl v prvním kole Vlastimila Goč (ELO 1920). Po zbytek turnaje už nedokázal předvést nic zajímavého a jen díky výhře s hráčem s ELO 1157 a s dalším, který žádné neměl, uhrál tři body a skončil 61.

obrazek-whatsapp--2023-09-02-v-22.57.27.jpg

M. Pucholt stejně jako R. Tůma prvních pět kol střídal v prvních pěti kolech výsledky jako na horské dráze. Po prohře v 6. kole se hned v dalším potkal s Morávkem, který neskutečně v koncovce přehlížel jednu figuru za druhou a nedokázal Martinovi vzdorovat. M. Pucholt nakonec získal 4 body, což mu stačilo na 43. místo.

P.Padevět měl začátek turnaje vynikající, po povinné výhře v prvním kole nastoupil proti Jindřichovi Bauerovi z Kolešovic, jehož aktuální ELO na FIDE listině v rapidu je 2060. Po těžkém boji ve střední hře se dostali hráči do koncovky, která vypadala lépe pro černými hrajícího Bauera. Ten však byl v časové tísni a nedokázal zastavit soupeřova pěšce před jeho proměnou v dámu. Padevět tak získal cenný skalp a ve třetím kole nastoupil stejně jako Tůma v kole prvním proti Josefovi Přibylovi. Tentokrát už mu štěstí nepřálo a po další prohře ve čtvrtém kole a výhře v pátém si držel krásné tři body. Ve druhé polovině turnaje však prohrál dvě hry za sebou, ve zbývajících kolech uhrál 1,5 bodu a se 4,5 body obsadil 35. pozici.

J. Tichonov si z našich hráčů vedl tradičně nejlépe. V šesti kolech našel přemožitele jen ve velmistru Miloši Jirovském (ELO 2455) a v sedmém kole se mu podařilo remizovat s Josefem Přibylem. I přes další prohru s mezinárodním mistrem Kirillem Burdalevem a následnou remízu s mezinárodní mistryní Olenou Žemličkovou uhrál 5,5 bodu a tím vybojoval konečné 14. místo.

Celkové výsledky z turnaje jsou k dispozici zde.