Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. ročník Rakovnického rapidu

6. 6. 2022

První červnovou neděli pořádal Šachový klub Rakovník 22. ročník Rakovnického rapidu. Startovní listina obsahovala pět hráčů, kteří měli ELO vyšší než 2000 bodů. První dva nejsilnější měli dokonce shodných 2145 a byli držiteli titulů mezinárodní mistr a mistr FIDE. Další čtyři hráči měli rating vyšší než 190 bodů a na stochovské hráče ve složení Tůma, Pucholt, Hruška, Padevět a hostující Morávek čekal náročný a silně obsazený devítikolový turnaj.

První čtyři kola nejlépe zvládl Robert Tůma, když nasbíral 2,5 bodu a v průběžném pořadí mu patřilo 9. místo. Po úvodní prohře se čtvrtým nasazeným Bauerem porazil Morávka, aby vzápětí uhrál remízu a výhru s hráči značně silnějšími – s Františkem Peckou (1952) a Miroslavem Trnkou (1971). Padevět a Pucholtem a Morávkem uhráli shodně 1,5 bodu a Hruška jen 1.

Obědová přestávka výrazně zamíchala pořadím. V 5. a 6. kole Padevětovi los přiřkl Pucholta a Tůmu a dvěma výhrami se vrátil do boje o první desítku. Tůma, Pucholt a Morávek získali bod a Hruška zůstával s jedním bodem na konci tabulky. V posledních třech kolech získal Tůma i Morávek opět jen bod a obsadili se 3,5 body 20. a 21. místo. Pucholt se v posledním kole podařilo vyhrát téměř ztracenou hru s Hruškou a se 4 body odskočil na celkové 18. místo. Hruška s jedním bodem obsadil poslední, 26. pozici. Padevětovi se podařilo dvě partie se silnými hráči remizovat a v posledním kole získal celý bod, což mu při 5,5 získaných bodech stačilo na celkové 8. místo a zároveň vyhrál dle propozic pořadatele cenu pro nejlépe umístěného hráče s ELO menším než 1800 bodů.

Oficiální výsledky turnaje: https://chess-results.com/tnr643802.aspx?lan=5&art=1&fed=CZE