Jdi na obsah Jdi na menu
 


34. ročník Jiráskova memoriálu v Rakovníku

13. 8. 2022

Dnešním dnem skončil v Rakovníku 34. ročník Jiráskova memoriálu, kterého se v minulých letech zúčastňoval stochovský hráč Martin Pucholt. V letošním roce tento tradiční turnaj vynechal, ale zastoupení náš oddíl měl. Po 18 letech se na turnaj přihlásil Pavel Padevět, s ním startoval hostující Zdeněk Morávek a za zmínku stojí i start našeho bývalého hráče Jurije Tichonova, který zde několik let žil a nyní se sem vrátil.

Devítikolový turnaj se nejlépe povedl z této „stochovské“ trojice Tichonovovi, který obsadil mezi 45 startujícími 8. místo. Padevět se umístil uprostřed tabulky na 22. místě, když získal 4,5 bodu z devíti možných, a odehráním turnaje získá mezinárodní FIDE ELO. Morávek obsadil se 4 body 32. místo.

Celkové výsledky turnaje jsou k dispozici zde.

Kromě tradičních doplňkových aktivit ve formě minigolfu nebo exkurze v pivovaru přijel v pátek do hracího sálu velmistr Vlastimil Hort. Ve večerních hodinách se zúčastnil uzavřeného turnaje v bleskové hře s tempem 5 minut na partii. Turnaj absolvovalo deset hráčů a hned v prvním kole proti sobě svedl los Padevěta a Horta. Ve vyrovnané pozici nakonec Padevět zvítězil jen díky překročení časového limitu soupeře. Hned v dalším kole dokázal porazit mezinárodního mistra Hábu a ve čtvrtém remizoval s Ondrejátem, celkovým vítězem tohoto miniturnaje. Druhé místo obsadil Hába a třetí Hort, Padevět i přes počáteční úspěchy nakonec propadl až na 7. místo.

Po skončení turnaje měl pan Hort přednášku na téma Šachové úlohy, které byly provázené některými historkami z jeho bohatého šachového života.

Celkové výsledky miniturnaje jsou k dispozici zde.