Jdi na obsah Jdi na menu
 


35. ročník Jiráskova memoriálu v Rakovníku

13. 8. 2023

V období 5.-12. 8. se v Rakovníku odehrál 35. ročník Jiráskova memoriálu, na kterém mezi 49 hráči nechybělo stochovské kvarteto ve složení Jurij Tichonov, Pavel Padevět, Zdeněk Morávek a Martin Pucholt.

M. Pucholt měl letos těžký začátek, v prvním kole dokázal ještě remizovat se Zdeňkem Bartoníčkem (ELO 1911), ale nemilosrdný los mu do druhého kola postavil do cesty překážku v podobě J. Tichonova. Po prohře dokázal v dalším kole uhrát opět půl bodu, nicméně i čtvrté kolo prohrál. Horší bilanci však měl P. Padevět, který v prvním kole dokázal otočit prohranou pozici, ale pak následující 4 partie prohrál. Z. Morávek čelil v prvním kole prvnímu nasazenému a pozdějšímu vítězi turnaje Gustavu Brejníkovi (2224) a jeho výsledky v první půli turnaje také připomínaly sinusoidu: prohra, výhra, prohra, výhra. Když pak zvítězil i v pátém kole a posouval se v průběžném pořadí vzhůru, musel v 6. partii čelit Jiřímu Horákovi (2162). Velkým překvapením kola byla jejich vzájemná remíza, nicméně další dvě hry Zdeněk prohrál a výhra v posledním kole mu zajistila 26. místo. P. Padevět po pádu na dno tabulky dokázal ve zbývajících čtyřech kolech třikrát vyhrát, ale to stačilo pouze na 35. místo. M. Pucholtovi se dařilo ještě méně, sice v 5. a 6. kole zvítězil, ale následující tři prohry ho odsunuly na konečnou 43. příčku.

Jediným stochovským zástupcem, který se výrazně zviditelnil, byl Jurij Tichonov. V devíti kolech nenašel přemožitele a s bilancí 4 výhry a pět remíz skončil se 6,5 body jen kvůli horšímu pomocnému hodnocení na 3. místě. Stejně bodů měl druhý Václav Čontoš (2138) a o celý bod před nimi vyhrál celý turnaj již zmiňovaný Gustav Brejník. Dvojici Čontoš - Tichonov doplňoval bodově čtvrtý Jiří Horák, s nímž remizoval v 6. kole Z. Morávek.

Celkové výsledky z turnaje jsou k dispozici zde.

Fotogalerie z turnaje je k dispozici na webu rakovnických šachistů https://sachyrakovnik.rajce.idnes.cz/.