Jdi na obsah Jdi na menu
 


Grand Chess Tour 2024 Teplice

18. 3. 2024

Pro letošní rok připravili v Teplicích novinku. Oblíbený seriál turnajů v rapid šachu obohatili z hlediska ceny pro vítěze. Body v jednotlivých turnajích se budou sčítat a vítěz na konci roku obdrží finanční prémii ve výši 10 000 Kč. Další novinkou je druhý seriál turnajů, tentokrát v bleskové hře v tempu 3+2, tedy tři minuty na partii a bonus 2 sekundy za každý provedený tah.

První z rapidových turnajů se uskutečnil 20. 1. 2024, kdy se ve Skupině A utkalo celkem 16 hráčů včetně 4 stochovských. Atmosféru rapidového turnaje jel okusit Ján Bačo, který nakonec obsadil se ziskem jednoho bodu 16. místo. Pavel Padevět jako sedmý nasazený také nepředvedl ideální výkon a se třemi body skončil na 10. pozici. Stejný počet bodů, ale lepší pomocné hodnocení měl na 8. příčce Zdeněk Morávek. Jediný Jurij Tichonov tentokrát dosáhl na pomyslné stupně vítězů, když se ziskem 5 bodů vystoupal na konečné třetí místo. Vítězem se stal Zdeněk Růžička (ELO 2137) z Radlic před Václavem Paulusem (2099) z Nového Boru.

Ve skupině B nastoupil pátý hráč Stochova, Antonín Ševčík. Ani jemu se nevedlo nejlépe, v konkurenci 25 hráčů skončil se ziskem 2,5 bodu na 19 příčce. Celý turnaj vyhrála překvapivě Kamila Godlová.

Druhý turnaj se hrál 24. 2. 2024 a mezi 20 hráči byla stejná čtveřice hráčů ŠO Stochov, jako o měsíc dříve. Ani tentokrát však nebyly výsledky lepší, Ján Bačo získal 2 body a skončil 18., Pavel Padevět se 3 body 14. a Jurij Tichonov se Zdeňkem Morávkem se 3,5 body obsadili 10. a 9. příčku. Vítězem se tentokrát stala Charis Peglau z Německa před teplickým Vladimírem Hadrabou a Helenoou Chvajovou z Klášterce nad Ohří.

V B turnaji se opět zrodilo překvapení. Vítězka prvního turnaje Kamila Godlová tentokrát obsadila 2. místo, když se před ní umístila její dcera, Kateřina Kalynčuková.

Ve druhém formátu turnajů se nehrálo na dvě skupiny, protože hráčů bylo méně. První kolo 3. února startovalo 22 hráčů, mezi nimi Zdeněk Morávek a Pavel Padevět. Díky velkému počtu kol bylo velice pravděpodobné, že se spolu oba v bleskové hře utkají. Morávek už ve třetím kole prohrál s domácím Milanem Maščákem a v pátém na něj čekal právě Padevět. Dokázal však zvítězit a až prohry v 8. a 10. kole ho odsunuly z medailových pozic. Padevět kromě prohry s ním neztratil žádnou patii a s 12 body vyhrál před skupinkou desetibodových hráčů – druhá Kamila Godlová, třetí Křehla Milan a čtvrtý Morávek.

Druhý z turnajů byl na pořadu 16. března, a i přes menší počet hráčů byl silněji obsazený. Zatímco v únoru byl Padevět první nasazený, tentokrát byl na startovní listině až čtvrtý. Sedmý nasazený Morávek měl start poněkud hororový. S hráčem, kterého by měl porazit kdykoliv, přehlédl jednotahový mat hned v prvním kole. Další čtyři kola sice vyhrál, ale v šestém mu porážku oplatil Padevět a tím odstartoval jeho šňůru neúspěchů. V následujících čtyřech kolech získal jen půl bodu a nakonec se 6,5 body obsadil 10. příčku. Padevět se ve 3. kole utkal s prvním nasazeným Jakubem Černým z Děčína (ELO 1948) a po zisku pěšce v koncovce takticky nabídl remízu. Soupeř ji přijal a když v následujících dvou kolech rezignovali pražský Zdeněk Plášek (1927) a domácí Lukáš Lieber (1947), otevřela se Padevětovi cesta k prvnímu místu. Až do konce turnaje měl v závěsu o půl bodu právě Liebera, který čekal na jeho zaváhání, ale dokázal vyhrát všechna zbývající kola a s 12,5 body zvítězil. Druhý Lieber získal 12 bodů a třetí Jakub Černý 9,5 bodu.