Jdi na obsah Jdi na menu
 


Memoriál Antonína Drvoty - 34. ročník

11. 5. 2024

34. ročník Memoriálu Antonína Drvoty v rapid šachu přivítal v Krušnohorském divadle v Teplicích rovnou stovku účastníků. V loňském roce se našim hráčům moc nedařilo, Tichonov skončil 32., Padevět 36. a Morávek 52. z celkových 94 hráčů. I letos byla konkurence silná, Tichonov byl až 27. nasazený, Padevět 42. a Morávek 49. Premiéru na tomto turnaji měl Bačo, který měl startovní číslo 73.

Začátek neměl Ján Bačo nejlepší, v prvním kole podlehl domácímu Hadrabovi (ELO 2009). Ve druhém sice získal bod, ale hned v dalších dvou kolech musel strávit porážky od svých soupeřů. Nejprve prohrál ve třetím kole s žateckým Petrem Dostálem (1835) a ve čtvrtém mu pře obědovou přestávkou nedávnou porážku vrátil Zdeněk Morávek. Ten měl začátek jen nepatrně lepší, v prvním kole podlehl neznámému Petru Veltruskému, ve druhém zvítězil nad Romanem Machkou z Děčína a ve třetím podlehl FM Ladislavu Hrbolkovi (2032) z Litoměřic.

Stejný začátek měl i Pavel Padevět, také střídal porážky a vítězství a do oběda si uhrál dva body ve čtyřech kolech. Nejprve si poradil s domácím Radkem Hanzlíkem, kterého vzápětí pomstil jeho týmový kolega Ladislav Kudrlička (1993). Ve třetím získal Padevět opět bod, tentokrát s Patrikem Janoušem z Tatranu Podbořany, ale ve čtvrtém mu druhou porážku připravil mostecký Martin Kameník (2002). Kvalitu soupeřů, před kterými se musel sklonit, podtrhuje skutečnost, že nakonec obsadili 7. a 8. místo.

Nejlepší rozjezd měl tradičně Jurij Tichonov. Postupně si poradil s Agátou Herichovou z Děčína (1429), s domácí Lindou Slívovou (1632) a s Václavem Paulusem z 1. Novoborského ŠK (2148) a ve čtvrtém remizoval s Helenou Chvajovou z Klášterce nad Ohří (2008).

Druhou část turnaje sice Bačo zahájil další porážkou, ale další dvě kola dokázal zvítězit a dotahoval se na střed startovního pole. V předposledním kole však dostal silného soupeře. Jiří Chmelík (1975) z Litvínova byl nad jeho síly a svůj bodový účet nakonec uzavřel až v posledním kole, kdy porazil Antonína Mazače ml. (1630) z Teplic.

Morávek naopak po pauze získal další bod, ale v šestém kole podlehl silnému Adamu Špírkovi (1974) z České Lípy. V 7. kole přidal do sbírky již čtvrtý bod, ale po následující prohře s Dorou Peglau (1860) a s Denisem Křížem (1758) z Údlic se musel stejně jako Bačo spokojit se 4 body.

Padevět začal druhou část výhrou nad Milanem Papírníkem (1725) z ŠO Praga Praha. Následující partii proti Františku Hostičkovi (2066) z Kolína nerozehrál dobře, brzy ztratil figuru a zdálo se, že si připíše další porážku. Soupeřova nepozornost mu však umožnila ve spojení s dobrou kombinační hrou figuru získat zpět a v koncovce se soupeři shodli na remíze. Další soupeř, domácí Jan Václavík (1998), hrál pozorněji a i on se brzy dostal do materiální převahy, když Padevět musel situaci na šachovnici zachránit s pomocí obětované figury. Přesto dokázal Václavíka trápit a nakonec se po opakovaných tazích rozešli smírně. V předposledním kole porazil Lindu Slívovou a v posledním opět dostal silného protivníka. Štefan Semerdžiev (1970) z Litoměřic sice v zahájení umožnil Padevětovi, aby ho dostal pod tlak, ale dokázal se ubránit a po remíze nakonec Pavel Padevět získal 5,5 bodu.

Tichonov pokračoval tak, jak skončil. V 5. a 6. kole remízoval s Hadrabou, Kameníkem a dokonce i se silným IM Kirillem Burdalevem (2286), který nakonec obsadil třetí místo. Porážku nakonec zakusil až v předposledním kole s Quan Hong Wernerem (2010) z Ústí nad Labem. Poslední kolo hrál v těsné blízkosti Padevěta a občas sledoval i jeho hru. Po osmi kolech měli stejný počet bodů a když zaregistroval, že jeho týmový kolega remizoval, bylo jasné, že vítězství ho posune v pořadí vzhůru. Vzhledem k vývoji v partii to pro něj nebylo těžké a po výhře si připsal celkově 6 bodů.

dsc01607.jpg

 

V celkovém pořadí obsadil Ján Bačo 70. místo, Zdeněk Morávek 65., Pavel Padevět 25. a Jurij Tichonov skvělé 12. místo.

Výsledky celého turnaje jsou dostupné zde.

Fotogalerie z hracího sálu je dostupná na stránkách organizátora zde.