Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šachový oddíl Stochov má vlastní znak

27. 2. 2024

 

V loňském roce uplynulo 70 let od nejstarší dochované zmínky o šachovém dění na Stochově. Za celou tuto dobu prošlo oddílem velké množství osobností, klub hrál ve své nejúspěšnější době pravidelně soutěž družstev v Krajském přeboru, nicméně zažil i období krize. Na začátku nového století se potýkal s nedostatkem hráčů a jen sloučení s klubem v Lánech, který měl podobné starosti, ho zachránily od konce své existence.

Sedm dekád je dost dlouhá doba a oddíl si jistě zasloužil nějaký dárek. Ke kulatému výročí je zapotřebí něco originálního a není nic originálnějšího než vlastní znak. Za tímto účelem byl požádán o pomoc pan Arnošt Drozd, odborník na heraldiku a tvorbu různých znaků či praporů.

stochov-sachy---znak---cb---princip-s-pruhlednym-pozadim-2.png

 

 

Při zadání byla požadována šachová kombinace barev černá a bílá, ale i barvy spojené se Stochovem, tedy zelená a černá. Dubové listy pak odkazují k více než 11 století starému stochovskému symbolu, dubu sv. Václava.

Panu Drozdovi patří velké poděkování a případní zájemci o jeho letitou tvorbu či konkrétní práci nejen z oboru heraldiky, ale i ze stále více populární genealogie, mohou najít více na jeho webových stránkách https://drozd.info/.