Jdi na obsah Jdi na menu
 


Team of the Czech Republic

3. 10. 2022

Nedávná pandemie způsobila, že se velké množství hráčů přesunula od trojrozměrných šachovnic k počítačům. Na šachovém serveru chess.com už několik let existuje jakýsi neoficiální národní tým, za který si může zahrát kdokoliv. Nejde jen o hrstku nadšenců, ale o velké množství lidí – v současné době má přes 4 100 členů a jejich zápasy ve Světové (LCWL) nebo Evropské lize (LCEL) mají podporu i Šachového svazu České republiky. V době pandemie se podařilo uspořádat přátelské zápasy se Slovenskem, některé živě komentoval na youtube.com předseda ŠSČR Martin Petr. Velmistr Vojtěch Plát pak stál za projektem Mistrovství ČR v bleskové hře online, které se uskutečnilo dva roky po sobě. V jednotlivých zápasech pak byli velkou podporou i další přední hráči a hráčky, například Eliška Richtrová nebo David Navara. David Navara se zápasů zúčastňuje dodnes, pokud mu to jeho program umožní.

V roce 2021 se do nejvyšší divize LCWL probojoval náš tým a jako nováček ve strhujícím finále porazil favorizované Srbsko. Následující sezona už nebyla tak dobrá, přesto jsme skončili na třetím místě za Srbskem a Bosnou a Hercegovinou. Stejné pořadí pak bylo i v minulé sezoně, takže Team of the Czech Republic má ze tří sezon odehraných v nejvyšší světové divizi jednu zlatou a dvě bronzové medaile.

Ze stochovských hráčů se v týmu objevují pravidelně dva hráči: Pavel Padevět byl u všech úspěchů a Tomáš Zelenka pomohl ke dvěma bronzovým medailím. V uplynulé sezoně nastoupilo za tým celkem 204 hráčů, T. Zelenka odehrál 30 partií a se ziskem 16,5 bodu byl na 14. místě v pořadí. P. Padevět nastoupil k 54 zápasům a se 32,5 body byl nejúspěšnějším v týmu.

Pokud má kdokoliv chuť si zahrát v reprezentaci s Davidem Navarou a dalšími skvělými hráči, stačí se na internetu přidat k Team of the Czech Republic. Další sezona začala a každý hráč je přínosem.