Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční rapid 2024

6. 4. 2024

První dubnovou sobotu se v klubovně oddílu ŠO Stochov odehrál Velikonoční rapid 2024 za účasti celkem 24 hráčů. Čtyři z nich neměli registraci v žádném oddíle, ostatní se sjeli ze šesti šachových klubů. Startovnímu poli dominoval David Němec z SK DDM Slaný, který měl jako jediný ELO rating nad dva tisíce, konkrétně 2083. Další čtyři hráči v pořadí (Jurij Tichonov, Jindřich Trejbal, Miloš Růžička a Drahomír Krásný) měli rozmezí 1925-1938 a jeho papírový náskok ho pasoval do role favorita.

První kolo nepřineslo žádné výrazné překvapení, snad jen výhru domácího Evžena Kotelenského se zkušeným Jiřím Žákem ze Šachového klubu Velvary. Stejný hráč hned v dalším kole podlehl Veronice Vaňkové z ŠK Rakovník. Od třetího kola proti sobě los začal stavět favority. Němec porazil svého oddílového kolegu Trejbala, Růžička domácího Pavla Padevěta a Tichonov remizoval s Krásným. V kole čtvrtém na prvních třech šachovnicích remizoval Růžička s Němcem a Padevět s Tichonovem, naopak Krásný dokázal porazit Trejbala a tři kola před koncem bylo čelo hodně vyrovnané. Páté kolo pak udělalo radost Krásnému, který vyhrál s Němcem. Tichonov zvítězil v partii s Růžičkou a Padevět překvapivě podlehl domácímu Robertu Tůmovi. Krásný se tak dvě kola před koncem dostal do vedení o půl bodu před Tichonova. V předposledním kole však pouze remizoval s Růžičkou, zatímco Tichonov zdolal dotírajícího Františka Hofnera ze Slaného. Ten dokázal v pěti kolech nasbírat čtyři body a když i on v posledním kole Růžičku porazil, získal konečných 5 bodů a zasloužené 3. místo. Tichonov v posledním kole bojoval s Němcem a svého soupeře přehrál, stejně jako Krásný Kotelenského. Oba získali šest bodů a pomocné hodnocení rozhodlo o tom, že Jurij Tichonov skončil 2. za celkovým vítězem Drahomírem Krásným z TJ Sokol Údlice.

Na dvojici slánských hráčů Němec-Trejbal se bodově dotáhl Martin Pucholt a ve stejném pořadí se poskládali na 4.-6. místo se ziskem 4,5 bodu. Sedmý Kotelenský vévodil skupině čtyřbodových hráčů, za ním se seřadili Jaroslav Slezák a Miloš Růžička ze Slaného, Veronika Vaňková jako nejlepší žena skončila celkově desátá, a nakonec další slánský hráč, Roman Rada.

Velké poděkování patří sponzorům, kteří do turnaje poskytli ceny: Královskému pivovaru Krušovice, společnosti ROLLPAP a Renátě a Pavlu Foltýnovi, provozovatelům webu ufoltynu.cz, kteří věnovali prvním třem slevové vouchery na ubytování dle vlastního výběru v jejich chalupách.

Celkové výsledky jsou dostupné zde, fotogalerie pak v albu zde.